Paastradities in Nederland





Pasen bestaat in Nederland uit twee dagen. Paaszondag, ook wel Eerste Paasdag genoemd en Tweede Paasdag. Dat is de maandag. De vrijdag voor Pasen wordt ook Goede Vrijdag genoemd. Goede Vrijdag is vooral een christelijke dag. Op deze dag herdenken christenen de kruisiging en de dood van Jezus.


Het is niet bekend waar het Nederlandse woord Pasen precies vandaan komt. Het kan afgeleid zijn van het Joodse feest Pesach maar het kan ook verwijzen naar het Latijnse woord pascua, dat weide betekent en ook verwijst naar de lente. In andere Germaanse talen zoals het Engels is de afkomst van het woord Pasen duidelijker. Het Engelse Easter en Duitse Ostern verwijzen allebei naar de naam van de Germaanse godin van de lente: Ostara.


Net zoals Kerst is Pasen in Nederland een mengsel van christelijke en oudere, heidense tradities uit de voorchristelijke periode.


Paastradities

Nederland kent een aantal paastradities die ook in andere landen voorkomen, zoals de paashaas en het eten en versieren van eieren. De meeste gebruikelijke tradities in Nederland zijn:


1 Paaseieren beschilderen, zoeken en eten De paaseieren zijn een typisch heidens-christelijk gebruik. Het eten van eieren komt voort uit het oude christendom . Tijdens de vastenperiode was het voor katholieken verboden om eieren te eten. Nadat de vastenperiode voorbij was, werden de oudste eieren versierd en opgegeten. Het verstoppen van gekleurde eieren stamt dan weer uit de Germaanse tijd, waar dit gebruik stond voor vruchtbaarheid van de akkers. Versieren doen kinderen met verf of viltstift waarbij je de eieren in een eiermolen klemt. Bijna elk gezin heeft er wel eentje in huis.





2 Paasontbijt of paasbrunch Op Eerste Paasdag is traditioneel het paasontbijt. Dit ontbijt mag best luxe zijn, met veel eieren, een paasstol (hetzelfde brood als een kerststol) en broodjes in de vorm van een haan, kip of paashaas.


3 Paasvuur In een aantal provincies in Nederland worden er paasvuren ontstoken. Dit gebruik vindt voornamelijk plaats in de noordelijke provincies en Noord-Brabant. De paasvuren stammen uit de voorchristelijke periode en worden in de meeste steden en dorpen al eeuwen gedaan. Vandaag de dag is de toekomst van deze traditie onzeker vanwege de gezondheid en de stikstofuitstoot.


4 Paashaas De paashaas is een traditie die in 1825 is overgewaaid uit Duitsland. De paashaas dook voor het eerst op in een Duits boek uit 1862 over paaseieren. De paashaas staat voor lente en het nieuwe leven. Andere nepdieren die je vaak rondom pasen in Nederlandse huizen ziet, zijn kuikentjes, lammetjes en konijntjes.


5 Paasboom/Paastakken In veel Nederlandse woonkamers staan rond Pasen de versierde wilgentakken op de kast. In deze wilgentakken kun je allerlei versieringen zoals gekleurde eieren, houten figuurtjes etc hangen. Zo komt echt het lentegevoel in huis.


6 Televisie kijken Rond Pasen komen er veel traditionele paasfilms, zoals Ben Hur en Jesus Christ Superstar op tv. Ook is er elk jaar een uitvoering van de Matthäus Passion op tv. En veel mensen kijken op Eerste Paasdag naar de traditionele paastoespraak van de Paus uit Vaticaanstad.


Tweede Paasdag

Op Tweede Paasdag trekken mensen er massaal op uit. Nederlanders bezoeken familie, een attractiepark of ze gaan winkelen op de meubelboulevard of in het tuincentrum. Ook wandelen, fietsen en varen zijn erg populair. Tweede Paasdag staat over het algemeen in het teken van leuke dingen doen.



Art: Pasen in Nederland, AI
Tekst: instagram @hette_nl